En av de mest typiska rätterna inom husmanskost är de svenska köttbullarna. Dessa görs av köttfärs, lök och ägg. En annan mycket svensk rätt är falukorv. Den är, till skillnad från köttbullarna, mer unikt svensk precis som knäckebröd och filmjölk. Det är först sedan efterkrigstiden som alternativ som makaroner, spaghetti och ris blivit vanliga. I Sverige blev potatisen en ersättare för andra rotfrukter när den infördes, och den har blivit ett viktigt komplement som ingrediens i de allra flesta populära rätterna. Det finns flera olika sorters potatis som passar olika bra till olika saker, och den mest populära varianten är färskpotatisen som ofta kommer tidigt på sommaren. Under midsommar äts denna potatis särskilt mycket.

Andra typiskt svenska rätter är plättar. De ser ut som pannkakor men är mindre till formen. De görs av mjöl, mjölk, ägg och salt som vispas ihop till en smet som sedan gräddas i en plättlagg. Denna rätt kan serveras både som huvudrätt och som förrätt. Många menar också att de fungerar som efterrätt med glass som tillbehör.

Mycket av den svenska husmanskosten görs på basvaror och är billig att laga även i större mängd.

I Sverige finns också flera unika matsvampar. En av dem är kantarellen som ses som en delikatess. Ofta serveras kantarellen till kött, i sås eller bara stekt med lite lök, serverad på en smörgås. Även stensoppen är en mycket uppskattad svensk svamp.

När det gäller svenska drycker kom kaffet till Sverige under slutet av 1600-talet. Det framkommer från Göteborgstullens papper att någon importerat ett halvt kilo kaffe. Kaffet blev sedan en medicin som fanns på apoteket, innan det blev allt mer populärt. En typisk svensk dryck är snaps. I Sverige tillverkas och säljs flera olika sorters snaps och den exporteras också till andra länder. Punsch är också det en mycket svensk dryck. Den serveras ofta varm eller kall till ärtsoppa.