Det finns flera olika rätter som passar som långkok. Det är inte bara köttbitar som blir extra möra av att koka länge.

När man lagar soppor får de ofta en helt annan smak och konsistens om de får stå på ett par timmar, än om man bara slänger ihop en och låter den koka i en halvtimme. Även såser som köttfärssås mår bättre av att koka länge på låg temperatur.

Det som är allra bäst lämpat är dock kött som högrev, kalops eller liknande. Särskilt viltkött blir fint om det får tillagas på låg temperatur i flera timmar. Två timmar räcker, men kan man ge maten längre tid är det ofta en stor fördel. Under de två timmar man slipper tänka på maten, och den sköter sig själv kan man till exempel göra något man inte hunnit med innan, eller så kan man göra något man vill göra.

Man kan till exempel spela ett par casinospel på nätet, läsa en bok eller se något tv-program som man missat. Det är bra att titta till maten då och då. Ibland kan man behöva fylla på lite vätska. Man bör tänka på att krydda maten lite extra eftersom mycket kryddning riskerar att falla bort under den långa koktiden. Man kan dock alltid krydda i efterhand om man märker att maten tappat lite smak.

Det är ofta mycket smidigt att göra långkok när man väl lärt sig hur man gör eftersom denna sorts mat kan stå på länge, och också fungerar för en familj där alla äter på olika tider. Då kan maten stå kvar på värmning tills dess att alla i familjen hunnit äta klart.

Det finns alltså flera fördelar med att göra långkok av olika slag. Även om man är ensam i hushållet kan man spara tid och pengar på att laga större mängder och frysa in.