I jämförelse mot den italienska matkulturen innehåller den amerikanska mycket mer mejeriprodukter, fetter och kött. I det amerikanska köket är det köttet som ofta står i fokus tillsammans med kraftigare såser.

Man kan kort och gott säga att det italienska kökets rätter upplevs lättare, både utseendemässigt och smakmässigt. Mycket av matkulturen kommer från det indianska köket men i takt med att andra ingredienser och matvanor togs till USA av européer skapades andra rätter. Under främst 1800 – 1900 talet invandrade människor från länder utanför Europa till USA och detta skapade en än större variation och köket fick än fler olika influenser. Det var också under denna tid den amerikanska matkulturen med snabbmat blev mer och mer populär och började sprida sig över världen.

Det som främst kännetecknar amerikansk mat är att regionala och etniska influenser blandas och skapar nya rätter. Man kan till exempel se en tydlig afrikansk, fransk och mexikans influens i de södra delarna av USA. Även det asiatiska köket har gjort stor inverkan på den amerikanska matkulturen. Många typiskt amerikanska maträtter är inte från USA ursprungligen trots att rätterna ses som amerikanska.

I USA förekommer nu flera företag som utvecklar produkter som gör att kraven på förberedelser i köket minskar eller helt försvinner. Ett exempel på detta är olika färdiga, frysta rätter i portionsförpackning. Många av dessa storkök tar också fram egna recept för att konsumenterna ska välja deras frysta produkter. Några av dem har också givit ut kokböcker som förklarar hur man kan skapa en gourmetmåltid med hjälp av frysta rätter samt olika typer av halvfabrikat.

I italiensk matkultur är frysta rätter inte särskilt vanliga, och inte heller frysta skaldjur med mera. Det märks också när man ser till vilka maträtter som är vanliga i de olika kulturerna och länderna, och när man jämför vilka varor som används.