När man ser till amerikanska maträtter är de ganska varierande. En mycket typisk rätt som finns på nästan alla matbord varje år, landet över är kalkon. Denna rätt äts när amerikanerna firar sin högtid Thanksgiving. Vanligen serveras kalkonen med fyllning, sås och flera olika tillbehör som kan variera lite beroende på var i landet man befinner sig. Vanliga tillbehör är till exempel sötpotatis, tranbärs-sås, grönsaker, smör, pickles, sallader och flera olika brödsorter. Som dessert äts ofta en speciell dessert som är vispgrädde samt pumpapaj.

Det finns också flera andra rätter som ses som typiskt amerikanska. En av dessa är hamburgare. Denna rätt är dock från början tysk. Coleslaw, steak, pommes frites och friterad kyckling ses också som mycket amerikanska. Hotdogs, macaroni and cheese sam american pie och donuts är också rätter som från början kommer från den amerikanska kulturen. Även musselsoppa med potatis och bacon, clamchowder, är amerikanskt. Dessutom, de välkända amerikanska frukostarna med våfflor, pannkakor, muffins, beagles, lönnsirap och olika sorters kakor. Kan det bli mer amerikanskt?

En sak som speglas mycket tydligt i matutbudet är att USA:s kultur kommer från invandring. Här finns mat från världens alla hörn. En sak man ofta ser som amerikanskt är de stora och mycket populära salladerna med massor av olika salladssorter och grönsaker. Dessutom finns de amerikanska smörgåsarna, eller sandwicharna. En sådan kan innehålla i princip vad som helst. Den är dock en hel måltid och den kan serveras kall eller varm. När man söker amerikansk mat kan man såklart inte glömma bort en riktig steak, en New York Strip Steak.

Generellt tillreds maten med hög kvalitet och såväl grönsaker och kött är av god kvalitet. Man kan dock inte komma ifrån att den amerikanska matkulturen ofta också har mycket fett och socker i bland annat läskedrycker, såser och godis. Dessutom tillverkas mycket öl i landet.