Om det väntas många gäster som ska äta kan ett långkok vara en bra lösning. Ett långkok är en rätt som tillagas under lång tid. Vanligen lagas sås och kött i samma kastrull eller gryta och endast potatis eller andra tillbehör behöver lagas till.

När man gör ett långkok placerar man bara köttet tillsammans med grönsaker och lite vätska i en kastrull eller stekgryta och sätter det på spisen. Man kan också göra långkoket i ugnen om man hellre vill det. Då kan man till exempel använda sig av en lergryta eller liknande.

Långkoket behöver lite uppmärksamhet i början men sedan kan man med gott samvete göra andra saker. Ett långkok tar minst två timmar och under denna tid kan man till exempel passa på att göra något man gillar. Varför inte titta på TV, eller spela något spel på nätet , eller kolla till hur dina aktier på börsen går.

När man sedan kollat att maten är klar kan man enkelt ta upp den ur grytan och skära upp köttet vackert. Såsen kan användas som den är, eller så kan man reda av den med lite mjöl. Sedan är det bara att njuta av maten.

Långkok är inte så vanliga på vardagar, men under senare tid har så kallade crockpots blivit allt mer populär. De fungerar likt tryckkokare. Man kan lägga maten i denna när man går till arbetet och när man sedan kommer hem efter ett par timmar är maten redo att äta. Detta sätt att laga mat underlättar en hel del för dem som vill äta gott och hemlagat även när familjen har långa arbetsdagar.

Överlag är långkok vanligast i Sverige, samt i USA när det gäller större stekar och kalkonen. I det italienska köket förekommer långkok ytterst sällan utan där går maten snabbt och smidigt att laga och det krävs ofta ingen ugn för de flesta italienska rätter.