Det italienska kökets mat och råvaror har länge setts som nyttiga och i dag är det allt fler som låter sig inspireras av medeltidsköket. Köket och matlagningen som helhet kännetecknas av att det är enkelt att laga maten och fördelen med färska råvaror som alltid betonas inom medeltidsköket.

Inom det italienska köket varierar ofta både rätter och ingredienser mellan de olika regionerna i landet men överlag räknas alla rätter som Medelhavsinspirerade. Generellt sett kan man säga att mer smör och mejeriprodukter används i den norra delen av Italien, medan den södra delen av landet istället använder olivolja eller liknande istället för mejeriprodukterna.

Inom den italienska matlagningen har många produkter och rätter blivit kända internationellt. Det rör sig till exempel om italiensk olivolja, pasta, pizza och olika ostsorter som mozzarella, gorgonzola och parmesan. Många korvprodukter och liknande har även de blivit mycket populära utanför Italien. Salami, Mortadella, San Daniele-skinka, och parmaskinka är bara några av dessa.

Till det italienska köket hör också den stora vinproduktionen och i Italien tillverkas flera mycket kända viner som Barolo och Chianti. En annan sak som är mycket populär i det italienska köket är kaffe. Då särskilt espresso.

Det är inte speciellt svårt att laga italiensk mat även om man bor utanför Italien eftersom att så många råvaror går att få tag i även i en svensk matvaruaffär. Det finns flera recept som man kan tillaga även under vardagar när man inte har så lång tid på sig.

Om man har hälsoproblem eller övervikt kan en övergång till medelhavsmat ofta innebära flera fördelar. Genom att byta ut feta råvaror mot oljor och mer grönsaker kan man snabbare gå ner i vikt samtidigt som kroppen ofta mår bättre överlag. Den italienska maten innehåller ofta mer grönsaker och rotfrukter än kött, vilket gör att den också passar för vegetarianer.