I Italien äter man ofta olika rätter och använder olika råvaror i olika delar av landet. I denna text presenterar vi några av dessa rätter.

Ribollita – en rätt från Toscana

Detta är en mycket smakrik soppa. Den har ett mycket kraftigt innehåll och mättar därför ordentligt. Savoykål, grönsaker och bönor är alla ingredienser som gör denna middagssoppa till en mättande rätt som med fördel avnjuts med en bit bröd. Soppans grund består av krossade tomater och dessa bidrar till en fin och god mustighet. Detta är ett helt vegetariskt alternativ.

Lasagne, en av de mest lagade rätterna

Lasagne är mångas favoriträtt och det är inte så konstigt. Det är faktiskt ganska genialiskt att skapa en pastarätt som består av lager-på-lager. Denna rätt kan varieras i all oändlighet med allt från köttfärs till helt vegetariska alternativ med pesto på nötter eller grönsaksröror. Det finns alltså flera möjligheter. Lasagnen får en krämig och god konsistens med en bra ostsås mellan lagren. Denna rätt sköter sig själv i ugnen.

Romanas klassiska saltimbocca

Detta är en mycket berömd italiensk rätt och den blir mångas favorit tack vare den stora smaken i rätten. Vanligen görs den av kalvkött som man sedan toppar med salvia och skinka. Rätten kan både serveras som förrätt, tillbehör på en buffé eller som huvudrätt. Den kommer bäst till sin rätt tillsammans med lite sallad samt bröd.

Tiramisu – efterrätt nummer ett

Man äter ofta flera olika rätter vid samma måltid i Italien, och man vill gärna avsluta varje måltid med en dessert till kaffet. Den absoluta favoritefterrätten i Italien är tiramisu. Denna dessert görs på äkta savoiardi-kex, mascarponeost, samt espresso och marsalavin. Desserten toppas sedan med kakao. Denna dessert har verkligen en vuxentouch och är mycket vackert komponerad.

I det italienska köket sätts råvarorna alltid i centrum. Alla delar som kött, grönsaker och sallad får alltid komma till sin rätt.